marți, 12 noiembrie 2013

Apăsătoarele amintiri

Suntem la mijloc de noiembrie și viile au fost culese cam de multișor. Mustul este acum vin înăsprit, pe cale de a deveni acea băutură diplomată, discretă și tenace care te farmecă, te alintă și în final te trosnește cu măiastra lovitura a celor 3 Î: împleticește limba, înmoaie genunchii și îmbârligă ideile. Dar te face să te simți de milioane. Chiar dacă a doua zi nu-ți mai aduci aminte ce naiba ai făcut cu savarinele cumpărate aseară și de ce ai frișca pe fund și ambalajul în buzunar … 

Acum aproape o lună am fost la Panciu. Tatăl meu este din micuțul orășel vrâncean. Așa se explică faptul că prin venele mele curge 50% vin și 50% cafea. Și poate și un strop de țuică, de la prunele din Vâlcea, de unde este mama. Și nu, nu sunt extraterestru. Dar nici prea cu picioarele pe pământ. Să nu divagăm, însă.

Tata era un fel de Ionică a lui Creangă. Pe vremea copilăriei lui, Panciu era o comună alcătuită din mai multe sate iar tata locuia în cel numit Crucea de Jos. De fiecare dată când pleca de acasă și mergea spre centru, lua cu el un ciomag cu care zgândărea pe la garduri toți câinii din Panciu și nu se lăsa până când lătratul lor nu se auzea hăt departe, la Focșani. Sau la Soveja, că tot 50 de km sunt. „Iar trece nebunu lu Chiper!” spuneau vecinii. Toți îi știau programul zilnic după cum începea Uvertura canină în Crucea de Jos și se continua crescendo până la statuia din centrul comunei. 

Odată găsise niște cartușe rămase din război și împreună cu câțiva prieteni făcuseră un foc și începuseră să arunce cartușele în flăcări. Bubuiturile băgaseră spaima în toți cei din Cruce, care fugiseră să se ascundă pe unde au văzut cu ochii. Adică în vie, că alte opțiuni nu prea aveau. Bunica a nimerit, din grabă și lipsă de inspirație … sau de noroc! … în cea mai proaspătă și usturătoare tufă de urzici. Oricât de calm ai fi … iar bunica era de un calm monumental … când toată pielea îți arde și capătă o culoare stacojie absolut îngrijorătoare, nu prea mai ai chef de glume. Când s-au dumirit că nu sunt nici nemții, nici rușii, ci propriile progenituri puse pe șotii, cred că vă dați seama cam ce s-a întâmplat. Și cui i-a dogorit fundul cel mai tare.

Prin anii 90, când s-au dat înapoi pământurile vechilor proprietari, tata a recuperat via bunicului. Bineînțeles că nu în locul original, ci împărțită cam ca în schițele lui Caragiale: „20 de rânduri la primărie, 15 rânduri la prefectură, 18 rânduri la școala de fete …”. Doar că în cazul nostru, denumirile erau mai autohtone: „La Canal”, „La Tractoare”, „În Țarnă”. Oricum, începând din acel fatidic moment, părinții mei și-au stabilit cartierul general la Panciu, din martie până târziu în noiembrie. La început, mama nu avea nici cea mai vagă idee despre cultivarea legumelor și altor variate verdețuri aromate. Dar, încet, încet, a învățat iar recolta de roșii, fasole, ardei, vinete, ceapă și varză, la care mai adăugăm cu generozitate și fără nici cea mai falsă modestie, morcovul, leușteanul, pătrunjelul și cimbrul, era atât de frumoasă că vecinii începuseră să-i ceară sfaturi. Mama devenise peste noapte magicianul legumicultor.

Sursa aici
Tata, pe de altă parte, se ocupa de vie. La asta se pricepea, n-am ce zice. Doar era fiu de podgorean. Nu de via din câmp. Aia era treaba profesioniștilor. Noi, cei din liga amatorilor, dădăceam via din curte. După ce fusese lăsat fără vie, bunicul plantase pe trei sferturi din suprafața curții aproape toate soiurile de struguri care viețuiau pe meleagurile păncene: aligote, fetească, pinot gris, pinot noir, merlot, băbească, coarnă, perlă, ceasla, muscat hamburg … Or mai fi fost și altele dar oricât s-a străduit tata să mă învețe, ce-mi intra pe o ureche o zbughea iute pe cealaltă.

Eu aveam o socoteală neîncheiată cu neamul strugurilor. În urma unei practici agricole nefericite, petrecută pe la Zimnicea, unde m-am îndopat la propriu cu cea mai delicioasă afuzalie pe care am mâncat-o vreodată, bietul meu ficat a fost făcut KO de prea puțin amabila hepatită A, care m-a ținut pe tușă un an de zile. Mi s-a interzis cu desăvârșire să mă ating de cartofii prăjiți, de ciocolată și de cafea, cei trei Cavaleri ai Apocalipsei gastronomice cărora nu pot să le rezist nici în ziua de azi. Prin urmare, cât timp am zăcut în spital într-o stare de oboseală de-mi auzeam creierul scârțâind în încercarea disperată de a râșni măcar un gând cât de cât logic, am ajuns la concluzia că vinovați de tot dezastrul ăsta existențial sunt … strugurii!!! Și din acel moment, am jurat că nu voi mai mânca niciodată aceste diabolice și ispititoare fructe. Până când am descoperit un butuc de muscat hamburg pierdut într-o mare de merlot. Un ciorchine deșirat, cu boabe mari, negre, rotunde, cu un parfum ușor amărui și un gust divin. Am devenit pe loc fan. 

Tata a încercat să mă coopteze în echipa viticultorilor amatori. Pentru cei care nu știu, via este mai ceva ca un copil. Trebuie îngrijită, răsfățată, protejată. Începând din primăvară și până toamna, la cules, via trebuie tăiată, legată, prășită, stropită, iar legată, iar prășită, iar stropită, și tot așa până când de sub frunzele încurcate prin sârmele șpalierilor se ivesc ciorchinii pântecoși, îndesați și plesnind de dulceață. Ei bine, după câteva încercări dezastroase de a pune în practică învățăturile lui Nicolae Voievod către fiica sa Monica, mai precis după ce am chelit vreo două rânduri de vie și m-am chinuit să leg ce mai rămăsese, tata mi-a spus:
-  Nu mai bine te duci tu să faci niște scovergi cu maică-ta?
N-a trebuit să-mi spună de două ori. Nu le-am făcut … scovergile … dar le-am mâncat. 

Mai toată ziua bântuiam prin via de la câmp. Cât vedeai cu ochii, pe toată distanța dintre Panciu și Focșani, erau numai rânduri, rânduri de vie. Din loc în loc se înălța câte un nuc, precum o dansatoare de flamenco ce-și răspândise de jur împrejur fusta verde și înfoiată. Era liniște în vie. Din când în când se mai auzea câte o voce sau mai hârâia motorul vreunui tractor care trăgea după el o benă plină cu struguri proaspăt culeși. Era liniște iar aerul era curat și plin de aroma aceea subtilă a viței proaspăt rupte. Îmi plăcea să iau câte un bob din fiecare soi de strugure pe care-l vedeam în vie.
- Uau … ăsta e bun de tot, dulce și aromat. Cum zici că-i spune?
- Ceasla, îmi răspundea tata agale.
- Bun de știut. Îh! … ăsta parcă-i apă cu zahăr îmbuteliată într-o boabă cât o mărgică.
- Aia e fetească.
- Interesant, dar nu mulțumesc! Cum naiba poți să mănânci din ciorchinele ăsta? Boabele sunt așa îngrămădite de  parcă-s japonezii în metrou.
- Asta pentru că e strugure de vin, nu de masă, mă lămurea tata răbdător. Se cheamă a-li-go-te.
- Super! Acum știu cum se desparte vinul în silabe.
- Ha! Ha!
 
Sursa aici
Obișnuiam să merg la Panciu în week-end-uri. Veneam seara de la gară spre Crucea de Jos, prin vie. Era drumul cel mai scurt. Mi-era un pic teamă, nu de oameni ci de umbrele pe care înserarea le alunga dinspre vie de-a latul drumului. Mai ales că tata îmi povestise despre casa bântuită a preotesei, care chiar dacă era pe strada principală, tot îmi dădea oareșce fiori pe șira spinării. De multe ori încercam să-i surprind pe ai mei, venind neanunțată. Doar că Arin, cățelul nostru tărcat și nebun, zbura peste gard, îmi ieșea în cale și-mi sărea în brațe. Când îl vedeam venind, trebuia să mă ancorez zdravăn ca să nu mă dea cu noada de pământ. Normal că toată surpriza se ducea pe apa Sâmbetei din pricina tărăboiului iscat de Arin.

Într-una din serile când venisem pe nepusă masă și încercam din răsputeri să fac și eu o surpriză mai de Doamne ajută, Arin a reușit performanța de mă trânti în mijlocul drumului. Normal că i-am trântit și eu vreo două de dulce, niscai înjurături din acelea meșteșugite de-ți merg la suflet și provoacă uscarea instantanee a verzelor din grădină. De peste gard s-a ițit un fes alb tivit cu o bandă lată albastră iar sub el figura zâmbăreață a tatălui meu.
- Iar? m-a întrebat compătimitor.
- Tu ce crezi? Ăsta nu se mai vindecă.
- Mie mi se pare destul de șocat. Grozave înjurături!
M-am ridicat din praful drumului, mi-am cules geanta din șanț și i-am arătat lui Arin poarta deschisă:
- Marș acasă, spărgător de surprize ce ești!
Credeți că a intrat pe poartă? Aiurea! A sărit gardul. Ca de obicei. 

Toamna, după cules, era veselie maximă. După ce adunam bruma de struguri din curte, urma procesul meticulos de transformare a lor în vin. Pentru asta era nevoie de două ustensile magice numite zdrobitor și teasc. E adevărat că sună a instrumente de tortură, dar dacă vrei să storci și ultima picătură de licoare din boabele încăpățânate, nu prea ai cum să umbli cu delicatețuri. Zdrobitorul era un fel de roabă cu manivelă. Trebuia să dai strugurii mai întâi prin el, ca să-i amețești bine înainte de a le aplica lovitura de grație. Apoi îi aruncai în teasc și îi strângeai zdravăn până când nu mai rămâneau decât niscaiva vreascuri din care cu multă bunăvoință mai scoteai ceva tescovină. Lichidul obținut cu atâta trudă era apoi lăsat la fiert în două butoiașe, în holul de la intrare. Nu era mult dar era buuuuuuun și era făcut de noi.

Mustul era negreșit acompaniat de o friptură de berbecuț pregătită la marea artă. Pastrama, lăsată la marinat o noapte întreagă, era pusă pe grătarul făcut în curte, să se rumenească pe îndelete. Arin o lua razna. Oricât aș fi încercat să-i spun că are și el porția lui, nu avea ochi decât pentru carnea care sfârâia pe grătar. Se plasa în pole position și trebuia să-l ții cu toată forța de care erai în stare, altfel se ducea naibii toată bucătăreala. Monitoriza fiecare mișcare a tatălui meu, fiecare reașezare strategică a fripturii pe jeratic. Iar când mama lua minunea aburindă și o punea pe fundul de lemn împreună cu o piramidă de căței de usturoi și o mămăligă pântecoasă și aurie, o luam toți razna. Ne năpusteam asupra bucatelor savuroase mai ceva ca tătarii asupra Moldovei. 
 
Sursa aici
Au trecut ceva ani de-atunci. Nu am mai pus piciorul în micuța localitate vrânceană de trei ani. Prea multe amintiri. Tot ce mă mai leagă de Panciu este o casă în paragină și o grădină care arată ca o junglă. Totul are un aer trist, nostalgic, ca în ultimul volum din „La Medeleni”. Stau în fața porții și mă gândesc că cei de care îmi aduc aminte atât de viu și atât de amănunțit …  nu mai sunt. Dar, în același timp, sunt recunoscătoare pentru toate acele clipe fantastice pe care le-am trăit aici, alături de acei oameni neasemuit de dragi. Și de acel cățel nebun și adorabil. 

Pe ecranul minții mele, curtea arată așa cum era ea în vremurile bune. Cu mama îngrijind tufa de bujori albi de lângă poartă (pe care, apropo, tata a avut grijă să o aplatizeze printr-un plonjon neprevăzut și de neevitat) și cu tata stând pe treptele de la intrarea în casă și adresându-le vecinilor, care treceau pe stradă, celebra lui întrebare: „Care mai e viața dumitale, Ioane?” Lângă el, Arin se chinuie să scape de fesul alb cu albastru pe care tata i l-a îndesat peste urechi.

Sunt un om tânăr dar cu multe amintiri. Banale, uneori enervante, dar întotdeauna cu personalitate. Am încercat să le închid pe cele triste în spatele unor porţi grele, atât de grele încât să nu le pot clinti din loc în nici un fel. Aşa nu mai am nevoie de cheie. Cheile se rătăcesc mereu iar eu nu vreau ca amintirile să rămână pe vecie întemniţate. Ştiu că, din când în când, inevitabil, porţile se vor deschide singure. Aş prefera să nu o facă. Dar amintirile sunt niște mici Houdini. Evadează de oriunde le-ai îndesa și încep să tropăie dornice de atenție: „Uită-te la mine … sunt aici … hei … nu întoarce capul … iuhu … m-am întors … nu scapi tu așa ușor de mine …” Și o țin tot așa până când te apucă pofta de a le învineți ochii. Dacă ar avea …
 
Îmi place să-mi aduc aminte din când în când, dar nu prea mult și nu prea des. Cu măsură. Ca astăzi. Și cu un strop de umor. E mai ușor de suportat. Unele amintiri sunt precum algocalminul. Amare dar bune de pus pe rană. Altele sunt precum savarinele. Dacă frișca nu e bună, te alegi cu o alergie de-ți blestemi zilele. Și mult timp de atunci încolo n-o să te mai apropii de ele. Unele amintiri sunt precum picăturile de ploaie care se strecoară parșive pe sub gulerul cămășii. Te înfrigurează și te încremenesc. Altele sunt asemenea unui pulover moale și pufos. Te învăluie, te alină și-ți încălzesc sufletul. 

Iubesc prezentul şi nu prea îmi place să mă uit în urmă. Prezentul doare năvalnic, înflăcărat şi furios, îi pot face faţă, pe când trecutul doare mocnit, surd şi devorator. 

Dar oare ceea ce ne amintim, chiar așa s-a întâmplat? Sau, cum zice Carlos Ruiz Zafon în „Marina”:
 „Uneori, lucrurile cele mai reale se petrec doar în închipuire. Nu ne amintim decât ceea ce nu s-a petrecut nicicând.”

Oare!?

Sursa aici

3 comentarii:

 1. Draga Monica,

  Imi pare tare rau ca mama ta a parasit aceasta lume.Era o femeie eleganta si avea un aer distins. Cel putin eu asa o percepeam. Cand ? Cand eram eleve la liceul ....din zona Sfantu' Gheorghe, mai exact Hristo Botev. Am fost colege de clasa, patru ani. A trecut mult timp de atunci...si nu am reusit sa ne intalnim, nici, macar la scurgerea celor 10 ani. Pe blogul tau am ajuns cu totul intamplator si nu direct. Mare mi-a fost mirarea cand am descoperit cine este autoarea.Fara dubii...a fost mana providentei. Sunt colega ta Cristina Nita. Ma bucura mult aceasta reintalnire, fie ea si virtuala iar ca sa pastram nota si ambientul, te invit in vizita pe blogul meu. Adresa este www.florideportocal.ro, usa e deschisa !

  RăspundețiȘtergere
 2. Foarte frumos postul scris de tine, Monica. Iti inteleg perfect reticenta de a mai vizita casa parinteasca si amintirile atat de stranse care te leaga de acel loc. Noi am copilarit vara de vara la bunicii nostri in Geomal, un sat in apropiere de Teius.

  Desi ma gandesc foarte des la casa, la trepele pe care stateam si citeam "Cei trei muschetari" in timp ce soarele apunea pe dupa Magura, la gradina de vara unde ma duceam ziua inarmata cu o patura si o carte (ajungand la performanta de a manca chiar si doua kilograme de mere pe zi) si amintirile pe care le am din acele veri, marturisesc si eu ca mi-ar fi greu ca dupa o lunga perioada in care nu am mai fost in Geomal, sa ma reintorc.

  Si totusi ceva imi spune ca o voi face in curand pentru ca inainte de toate, acel loc este un loc de intalnire cu mine si de recunoastere a unei perioade din viata mea unice.

  Te imbratisez cu drag si astept cu interes alte viitoare posturi pe blog.

  Alina

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc din suflet, Alina.

   De multe ori amintirile dor, dar este o durere care, paradoxal, iti face bine. Pentru ca te ajuta pana la urma sa vezi frumusetea acelor clipe petrecute cu cei dragi si iti incalzesc sufletul. Ii simti pe toti alaturi de tine si te indeamna sa mergi mai departe.

   Un strop de trecut e exact ce-i trebuie prezentului la un moment dat. Ca un medicament. Dar cu masura.

   Cu drag, Monica

   Ștergere